Kaszás Tamás: Shanty-tower, 2013-14

Erdei Krisztina művei a Sydney Biennálén

Közeli és távoli konfliktusok - Erdei Krisztina és Kaszás Tamás beszámolója a 2014-es Sydney Biennáléról

Az idén március 21. és június 9. között rendezték meg a 19. Sydney Biennálét, a nemzetközi kortárs képzőművészeti élet egyik legjelentősebb eseményét, amelynek két magyar résztvevője volt: Erdei Krisztina és Kaszás Tamás. A magyar művészeket a kiállítás művészeti vezetője, Juliana Engberg kérte fel a részvételre, aki 2013 tavaszán az ACAX Check-in Budapest vizitor-programjának keretében ismerkedett meg a hazai szcéna szereplőivel. Szeptember 17-én a You Imagine What You Desire címen futó, és közvetlenül a megnyitása előtt kirobbant politikai botrány miatt néhány művész által bojkottált seregszemlén szerzett tapasztalataikról és élményeikről beszélnek az újra megnyíló Kecske utcai Műteremházban.

Kaszás Tamás előadásában kifejezetten a kiállításra készített Shanty-tower című művét mutatja be, különös tekintettel arra, hogy installációja hogyan illeszkedik a Biennále tágabb művészeti programjába, illetve a többi mű tartalmi kontextusába. Emellett kitér a fesztivál főszponzora – egy nagy ausztrál ipari holding – miatti aktivista tiltakozásra és a művészek reakcióira, beszámol ennek a morális alapú művészeti kiállásnak általánosabb szinten is értelmezhető következményeiről és tanulságairól.

Erdei Krisztina a lokális és globális közötti feszültségről, illetve a Sydney Biennáléról mint művészeti megarendezvényről számol be, azt a kérdést problematizálva saját kiállított fotói kapcsán, hogy milyen módon lehet a többnyire csak lokálisan értelmezhető jelenségeket bemutatni a világ egy távoli pontján megrendezett kortárs művészeti biennálén.

Az ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange idén ősszel indítja útra saját residency-programját a Kecske utcai Műteremházban (angolul Goat Street Residency, Budapest). A ház reményeink szerint nemcsak a 2015 januárjától ott alkotó nemzetközi művészeknek biztosít alkotási és kiállítási lehetőséget, hanem fokozatosan a budapesti független kortárs szcéna egyik aktív helyszínévé is válik, így a residencyhez kapcsolódó programok mellett az ACAX által szervezett további kiállításoknak, előadásoknak, beszélgetéseknek is otthont ad. A Kecske utcai Műteremház elindításával egyúttal kísérletet teszünk egy olyan közpénzek nélkül működtetett önfenntartó gazdasági modell kialakítására, ami a nyitott és kritikai kortárs képzőművészet közegét nem-üzleti alapú logikák mentén tervezi hosszabb távon is életben tartani. Erdei Krisztina és Kaszás Tamás vetítéssel egybekötött beszámolója a Kecske utcai Műteremház első nyilvános rendezvénye.

időpont: 2014. szeptember 17. (szerda) 18.00
moderátor: Bencsik Barnabás
helyszín: Kecske utcai Műteremház (1034 Budapest, Kecske u 23.)
megközelítés: busszal 17/160/260/260A, Katinyi mártírok parkja megálló; 86, Nagyszombat utca megálló; 5-ös HÉV (Békásmegyer/Szentendre), Szépvölgyi út megálló; vagy gyalog a Kolosy tértől

A belépés ingyenes, de adományokat elfogadunk!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!