Anna Molska: Tanagram

Sugár János: Do You Know My Method?

Zbyněk Baladrán: Socio-Fiction

PARIS PHOTO

Transition Times: Video Art from Central Europe

A világ vezető fotográfiai vására, a Paris Photo 2010-ben a közép-európai régió öt országát – Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország – helyezi középpontba. A Spotlight on Central Europe című kiállítás betekintést nyújt a régió fotóművészetébe az 1920-as évektől napjainkig.

A Paris Photo központi kiállítóterében az ACAX | Ludwig Múzeum projektje kerül bemutatásra. A Transition Times: Video Art from Central Europe című videoművészeti program kurátorai Kálmán Rita és Stepanovic Tijana. A válogatásban szereplő, erősen társadalomkritikus alkotások a rendszerváltás óta eltelt időszak konfliktusokkal terhelt időszakát dokumentálják, elemzik és kontextualizálják.

Transition Times programban szereplő alkotások:

Józef Robakowski (PL): From My Window 1978–1999, 2000, 20' 00"
Zbyněk Baladrán (CZ): Socio-Fiction, 2005, 6' 46"
Anna Molska (PL): Tanagram, 2006-2007, 5' 18"
Marina Gržinić & Aina Šmid (SLO): Bilocation, 1990, 12' 06"
Sugár János (H): Do You Know My Method?, 2002, 8' 00"
Anetta Mona Chișa & Lucia Tkáčová (SK): Manifesto of Futurist Woman (Let's Conclude), 2008, 11' 13"
Nemes Csaba (H): Remake I-X., 2007, 25' 48"
Azorro (PL): Everything has been done I, 2003, 12' 00"
Anja Medved (SLO): Memory Surgery, 2010, 13' 01"
Milena Dopitova (CZ): Sixtysomething, 2003, 4' 26"; Green Plateaus I., 2003, 2' 07"

A programban szereplő alkotások rövid leírása >>>

A vásárt megelőzően, az ACAX Check-in Budapest programjának vendégeiként Nataša Petrešin-Bachelez kritikus, kurátor, a Laboratoires d’Aubervilliers társigazgatója, a vásár Statement szekciójának kurátora, valamint Guillaume Piens, a Paris Photo igazgatója és Véronique Prugnaud, a vásár ügyfélkapcsolati igazgatója Budapesten jártak, hogy személyesen ismerkedjenek meg a kortárs fotóművészet szereplőivel. Ekkor volt alkalmuk találkozni és megismerkedni a Faur Zsófi – Ráday Galéria és a Lumen Galéria képviselőivel is, akik meghívást kaptak az idei Paris Photo-ra. A Vintage Galéria  – ahogyan az esemény indulása óta mindig – idén is a vásár központi szekciójában kap helyet, míg a másik két galéria a Statement részlegben szerepel.

A Paris Photo alkalmából az ACAX az NKA Fotóművészeti Kollégiumának támogatásával megjelentetett egy információs kiadványt, melynek célja, hogy kézzelfogható áttekintést nyújtson a kortárs magyar fotóművészeti életről a vásár mintegy negyvenezer látogatója számára. A színes, képekkel illusztrált füzet egy átfogó, a hazai fotóművészeti szcéna aktuális tendenciáit bemutató tanulmány mellett praktikus információkat is tartalmaz a fotóművészet területén aktív hazai intézményekről. Az angol és francia nyelvű kiadvány a Paris Photo információs standján, a vásáron résztvevő magyar galériák standjain (Vintage Galéria, Ráday Galéria, Lumen Galéria), valamint a Párizsi Magyar Intézetben ingyenesen elérhető.

Az információs kiadvány letöltése >>>

Linkek:
Turai Hedvig interjúja Csoszó Gabriellával, az egyik kiállító művésszel >>>
Beszélgetés Pőcze Attilával (Vintage Galéria) és László Gergellyel (LumenGaléria) >>>